Categories
Kunst, kultur og underholdning Medier Social innovation Uddannelse/læring

TED Talks

TED (Technology, Entertainment & Design) er en organisation, der arrangerer konferencer.

Eksperter og folk med innovative idéer inviteres til at tale på konferencerne, hvilket sker ud fra et fast format; det skal være underholdende og vare max 18. minutter.

Organisationens formål er at sprede de gode idéer, og eftersom det ikke var lykkedes at få et TV-selskab interesseret i at lave et TV-program baseret på de såkaldte TED Talks, har TED Media siden i 2006 med stor succes lagt videoerne ud på internettet – de kan også ses via en app til smartphones.

Videoerne spredes via de sociale medier, og den mest sete video til dato er Sir Ken Robinson says schools kill creativity (2006), der er blevet set mere end 25 mio. gange.

Mange af videoerne findes tillige med udenlandske undertekster. I 2009 lancerede TED nemlig The Open Translation Project, og dette har fået frivillige til at foretage over 50.000 oversættelser på mere end 100 sprog.

TED giver endvidere tredjemænd licens til at organisere uafhængige TED-konferencer. Som følge heraf har konferencerne spredt sig til mange andre lande, og også herhjemme har der siden 2010 været afholdt den årlige konference, TEDxCopenhagen.

I 2012 indgik TED ydermere et samarbejde med The Huffington Post, der har oprettet en særskilt sektion med TED Talks under navnet TEDWeekends.

Inspireret af Salman Khans TEd Talk om Khan Academy lancerede TED også samme år en YouTube-kanal med undervisningsvideoer. TED-Ed er baseret på crowdsourcing, og YouTube-kanalen har mere end 700.000 abonnenter. TED-Ed er i 2014 nomineret til en Webby People’s Voice Award.

Se også Ignite.

Web: ted.com
Idé: Richard Saul Wurman (konference) / Chris Anderson & June Cohen (TED Media)
Lancering: 1984 (konference) / 2006 (online-videoer)
Ophavsland: USA